Kijkafstand TV bepalen

Wat is de ideale kijkafstand bij een bepaald tv formaat? De afstand tussen de zitplek en de tv bepaalt hoe groot het formaat van de tv moet zijn. Met behulp van een tabel kun je eenvoudig bepalen wat voor jou het beste formaat tv is.

 

Kijkafstand tv bepalen

Bekijk op coolblue.nl:

Bepaal de afstand:

 

De juiste kijkafstand bepalen is belangrijk. Hoe groot mag je tv worden? Op Coolblue vind je onder het kopje advies de beste informatie. Ook kan je er de beste aanbiedingen vinden.

Kijkafstand TV

De kijkafstand van een tv is in de afgelopen jaren sterk veranderd. De beeldkwaliteit van een tv wordt steeds beter.

55 inch tv formaat

Bekijk op coolblue.nl:

 

Met de komst van 4K en straks 8K kwaliteit is het mogelijk om grotere tv formaten in de woonkamer, keuken, slaapkamer of op kantoor te plaatsen zonder verlies van beeldkwaliteit. De afstand tussen de tv en de zitplek is daarmee korter geworden bij een bepaald tv formaat. In de woonkamers zie je tegenwoordig ook veel grotere tv’s dan enkele jaren geleden.

Kijkafstand tv bepalen

 

Bepaal de ideale kijkafstand van de TV

Bij het kopen van een nieuwe tv is het belangrijk om goed te bepalen wat de ideale kijkafstand van een tv is. Om te beginnen moet je de afstand tussen de plek waar de tv komt en de zitplek opmeten. Deze afstand heb je straks nodig bij het bepalen van de ideale kijkafstand bij een bepaald tv formaat. Daarnaast speelt je persoonlijke smaak ook een rol. Kijk je veel films en sport uitzendingen dan kan een groter formaat voor jou fijner zijn. Kijk je weinig tv of wil je dat de tv niet prominent aanwezig is? Een kleiner tv formaat zou in dat geval het beste zijn. Pas wel op dat je het formaat niet te groot of juist te klein kiest. Je moet er immers een langere tijd mee doen.

 

Bekijk het formaat en de afmetingen van de TV in centimeters van één van de onderstaande bekendste merken. Op de website van Coolblue bekijk je het formaat met de kijkafstand van:

Kijkafstand Samsung TV

Bekijk Samsung TV’s >>


Kijkafstand Philips TV

Bekijk Philips TV’s >>


Kijkafstand LG TV

Bekijk LG TV’s >>


 

Kijkafstand TV slaapkamer

In de slaapkamer wil de één juist een zo groot mogelijke tv terwijl de ander een voorkeur heeft voor een bescheiden formaat. Kijk je veel tv in bed dan kun je het beste een groot formaat tv plaatsen. In de tabel met kijkafstanden en de tv formaten zie je wel formaat het beste past bij de kijkafstand past. De slaapkamer is één van de plekken in huis waar vaak wordt getwijfeld over het juiste tv formaat. Is de kijkafstand van de tv in de slaapkamer ongeveer 2,5 tot 3 meter van het kussen vandaan? Ons advies zou dan een tv formaat van 43 inch zijn. Hiermee kun je ontspannen tv kijken zonder te hoeven focussen op kleine letters van een ondertiteling.

coolblue tv's

Ideale afstand TV berekenen

Het berekenen van de ideale afstand gaat erg eenvoudig en is snel uit te voeren. Met behulp van een centimeter of rolmaat bereken je de afstand tussen de zitplek en de plek waar de tv moet komen. Deze afstand in meters heb je nodig om met behulp van de tv kijkafstanden tabel het juiste tv formaat te bepalen. Het omrekenen van de kijkafstand naar een tv formaat gaat daarmee eenvoudig en snel. Hieronder kun je de tabel met de kijkafstanden bij een bepaalt tv formaat bekijken. Twijfel je over een formaat? Op de website van bijvoorbeeld Coolblue kun je het formaat digitaal plaatsen in je woonkamer. Op de foto zie je hoe groot de tv is op bijvoorbeeld een tv kast of hoe hij aan de muur hangt. Erg handig!

 

Tabel TV formaten met afstand

TV Formaat:Kijkafstand:
32 inchongeveer 2 meter
43 inchongeveer 3 meter
50 inchongeveer 3,5 meter
55 inchtussen de 3,5 en 4 meter
65 inchongeveer 4 meter
75 inchongeveer 5 meter